Посета ОШ „Антон Скала“.
Огласна табла - Обавештења
среда, 26. јануар 2022, 12:03h

ОРИГИНАЛ

Није лако,

Осећате погледе на кораку сваком,

Страх у туђим очима видите,

А нема потребе да се стидите.

Када свакога дана

Пролазите кроз исто,

Несигурност се у вас увуче,

А то може да дотуче.

Волео бих да упознам другаре нове

И да они упознају мене,

Да ме гледају као што ја њих видим,

Као личности посебне на свој начин,

Да их научим оно што ја знам,

Да и ја њима нешто дам.

Свет би био лепше место

Када људи не би били искључиви,

Када би више поштовали различитост

Као нешто што може да их обогати,

А не да им нешто ускрати.

Лука, ученик ОШ „Антон Скала“27. децембра 2021. године ученици Лука Милановић, Лука Велимировић и Филип Јањић 6 1 , Марија Митровић и Миодраг Лабудовић 8 3 у пратњи наставнице енглеског језика Јелене Драговић, наставнице географије Иване Ђорђевић, логопеда школе Марије Китановски и директора Милана Луковића посетили су ОШ „Антон Скала“. Циљ посете односио се на развој емпатије, неговање толеранције и разумевање различитости.

Другари из основне школе „Антон Скала“ припремили су новогодишње

изненађење. Нестрпљиво су чекали да прикажу приредбу коју су приредили у нашу част. Сваки њихов покрет, реч, свака њихова песма брижљиво је припремана са наставницима. У тих неколико минута стао је вишемесечни рад и труд. Дирнули су нас и инспирисали бројним примерима из праксе. Као једну од најзанимљивијих  издајамо причу о Луки.

Лука је младић са аутизмом који комуницира са другим особама путем куцања на тастатури (нема способност вербалне комуникације). Похађао је ОШ „Антон Скала“ где је захваљујући дефектолошкињи Снежани Бабовић Димитријевић оспособљен за овакав вид комуникације. Његова наставница Снежана је од малена веровала у њега, иако је због свог понашања (деловао је као да га ништа не интересује ,чак ни други људи) и проблема са говором одавао потпуно другачију слику о себи. Када је научио да куца, дописивао се само са својом наставницом, није желео то да ради са другима, чак ни са члановима своје породице. Када је стекао сигурност почео је да комуницира и са својом мамом, а касније са оцем и другима. Нико до тада није могао ни да наслути његове таленте. Лука има фотографско памћење. Обожава фудбал, навија за Црвену звезду и посебно воли Новака Ђоковића. Зна имена свих фудбалера, што је фасцинирало његовог тату када му је открио знање из те области. Почео је да пише песме које је у почетку слао наставници. Написао их је преко 500. Инспиришу га људи око њега, догађаји, ситуације…које у песмама описује и коментарише. Издао је збирку поезије “Бити другачији“ а на конкурсу у Америци добио је награду. Сам је научио енглески а убрзо и немачки језик (пише песме на енглеском и другим језицима). Има свест о свом проблему, има своје мишљење о аутизму, пише и о томе како се осећају људи са истим проблемом. Написао је песму „Оригинал“ коју су су отпевали његови другари из одељења а затим су снимили и музички ЦД “Вилинска песма“, може се нaћи на јутјубу.

На самом крају посете, ученицима су подељени новогодишњи пакетићи који су припремили ученици ОШ „Филип Филиповић“ у оквиру Пројекта „Квалитетно образовање за све“. Међутим, они истичу да смо им најлеши поклон управо ми. Направљен је договор о будућој сарадњи на обострано задовољство.