“Данас нам је диван дан, Европском дану језика рођендан!”

05.10.2021.

Европски дан језика обележава се 26. септембра. Ова година је јубиларна, слави се 20 година обележавања језичке и културне разноликости. Наш слоган је:

“Данас нам је диван дан,
Европском дану језика рођендан!”

Прослава 20.рођендана  организована је у понедељак, 27.септембра, у просторијама наше школе. Реализоване су разне активности са ученицима у духу прославе рођендана дана Европских језика.
Водили смо рачуна да све наше активности буду у складу са препорученим мерама у циљу безбедности  и заштите здравља. Промовисали смо демократску културу, развијали смо сарадњу, одговорност, уважавање разноликости језичке и културне баштине Европе, дигиталне вештине, радозналост и отвореност. Освешћивали смо ученике о значају познавања и учења страних језика и културе.

Теа Стојиљковић, ученица 62,  је дала идејно решење и направила рекламни плакат за активности поводом обележавања Европског дана језика.

Поводом прославе 20. година обележавања Европског дана језика ученици 6/2 и 6/4 припремили су са својим одељенским старешинама, Драганом Вуксановић и Иреном Миљковић, рецепте за рођенданске торте на 20 европских језика. Направљен је е кувар са укусним и декоративним рођенданским тортама.

е кувар

Ученици 7/3 су са својом наставницом немачког језика, Драганом Вуксановић учествовали  у прослави обележавања Европског дана језика. Своју активност назвали су „ Проговори да чујем одакле си“. 20 ученика је пропутовало по Европи и изговарало истих пет речи и израза на 20  различитих језика. Кроз ову активност показали су језичку разноликост, отвореност и радозналост. Коришћен је ИКТ алат Линоит и апликација Воки.

linoit

Ученици одељења 5/1 и 5/2 су са наставницама Драганом Вуксановић и Иреном Миљковић су за 20. годишњицу припремили рођенданску торту. Торта има 20 парчића , а свако парче представља једну европску земљу и украшено је заставом те земље. У саставу сваког парчета налази се шест појмова, написаних на 20 језика, а који се односе на прославу рођендана. Торта је изложена на првом спрату школе.

На часовима енглеског језика су ученици сва четири одељења 4. разреда са својом наставницом енглеског језика, Иреном Миљковић, увежбавали честитање рођендана на 20 европских језика. Направили су чаше  и капе са обележјима 20 европских земаља за рођенданску журку. На балонима су исписали „ Срећан рођендан“ на тим европским језицима. Сви ученички продукти изложени су на првом спрату школе.