Интернет и безбедност

24.05.2011.

     Интернет деци и младима нуди фантастичне могућности за откривање, повезивање и креативност. Међутим, приликом коришћења Интернета постоје и ризици. На пример, то је отворени прозор у свет који такође припада одраслима и садржи неодговарајуће материјале за децу. Како родитељи могу да помогну деци да смање ове ризике? Нема једноставног одговора – ризици су различити и зависе од узраста детета и познавања рада на рачунару.     

         
     
     Најважније је учинити личне податке безбедним на рачунару, тј. заштити рачунар од вируса и стално надограђивати софтвер. Што се саме деце тиче, можете побољшати безбедност података помоћу поставки филтера и опција филтрирања садржаја које су доступне у већини програма.
     Наравно, важно је да рачунарска опрема ради исправно. За децу и младе Интернет је пре свега друштвено окружење у којем могу срести пријатеље, али и непознате особе. На мрежи можете бити узнемиравани, претрпети насиље или чак злоупотребљени. Верујем да је најбоља заштита ослонити се на здрав разум. Од пресудне важности је обавестити децу о опасностима на Интернету тако да се понашају на безбедан начин, као и бити на располагању за разговор о било којим проблемима која деца имају приликом коришћења Интернета.   
Насиље на мрежи
     Интернет пружа многе могућности за узнемиравање. Могуће је поставити неистине, фотографије или друге личне податке на Интернет, као и послати злонамерне поруке – анонимно или под туђим именом. Поруке и мобилни телефони са фотоапаратом отварају нове могућности за забаву, али и за злоупотребу. Насиље у школи је обично ограничено на време проведено у школи, али путем Интернета жртве су доступне у било које време. Такође постоји већи број потенцијалних жртава на мрежи. Уколико ваше дете проводи време ћаскајући на мрежи, о овим опасностима треба разговарати на самом почетку. Такође треба навести поступке у случају да дете буде изложено узнемиравању.
То је важно из следећих разлога:
– Насиље на мрежи се често дешава када одрасли нису присутни.
– Деца обично сматрају да ће се ствари погоршати ако кажу родитељима.
– Анонимност и смањени ризик од идентификовања обично подстичу људе да ураде нешто што иначе не би урадили (на пример, да кажу нешто што не би иначе рекли другој особи у лице).
– Насиље на мрежи је технички лако извести. Слање злонамерне поруке или приказивање злонамерног текста великом броју корисника захтева само неколико кликова мишем.
Савет
     Чак и ако ваше дете није искусило узнемиравање на Интернету, саветујемо да разговарате са њим:
– Немојте откривати приватне ствари, нпр. фотографије, а да не размишљате о последицама. Пријатељство на мрежи се може окончати, а када се то деси, лични подаци могу бити послати неодговарајућим особама.  
– Свако има право да се према њему односе са поштовањем на Интернету.  
– Било када можете затворити ћаскање и ел. пошту или искључити рачунар.  
– Деца би требало да разговарају о лошим искуствима са родитељима.  
Запамтите
     Интернет подлеже истим прописима и законима који важе у стварном животу. Нарушавање угледа или увреде на мрежи нису дозвољене. Могу се сматрати као клевета, што може довести до кажњавања или захтева за одштету. Може бити тешко опозвати нешто за шта је требало само неколико кликова мишем, а деца можда не разумеју да ситуација може постати озбиљна.
Запамтите – анонимним корисницима се често може ући у траг. Међутим, полиција неће предузети никакве мере док нема сумње да је почињен прекршај.
Уколико ваше дете прими злонамерну електронску поруку или СМС:
–  Реците детету да не треба да отвара поруке од непознатих особа.  
–  Не треба одговарати на злонамерне поруке. Међутим, требало би сачувати поруку као доказ у случају да друга особа буде укључена у решавање проблема.  
–  Уколико откријете да пошиљалац похађа исту школу као ваше дете, обратите се школском особљу.  
–  Уколико се узнемиравање настави, било би добро променити електронску адресу или број телефона детета.  

Такође запамтите:

– Злонамерне поруке можете сачувати као доказ.  
– Такође можете подесити поставке програма за е-пошту тако да преусмерава поруке од одређеног пошиљаоца у посебну фасциклу. На овај начин их ваше дете неће прочитати. 
– Уколико знате електронску адресу пошиљаоца, можете послати копију злонамерне поруке добављачу Интернет услуге и тражити да избрише ту
дресу.
– Уколико не знате адресу пошиљаоца, потражите помоћ од добављача Интернет услуге.  
                                             
Уколико на Интернету пронађете фотографије свог детета или злонамерне текстове о њему:
– Сачувајте странице са тим материјалом као доказ.  
– Уколико локација или адреса идентификује добављача услуга, требало би да се обратите том добављачу. Добављач услуга може да избрише текст и можда да открије аутора.  
– Такође би требало да од свог добављача тражите да се обрати администратору дате локације и да захтева да се материјал избрише.  
– Уколико је узнемиравање веома озбиљно и подлеже кривичном закону, обратите се полицији.