Промоција правилне исхране

18.10.2016.

У више од 150 земаља 16. октобар се обележава као Светски дан здраве хране. Према истраживањима 10 % деце од 7-10 година има проблем са гојазношћу, а од 11 до 14 година проценат је дупло мањи. Гојазност у детињству је предуслов да као старији имају проблем са дијабетесом и кардиоваскуларних болестима.

{slimbox images/fotografije/zdrava-ishrana/f1.jpg,images/fotografije/zdrava-ishrana/f1t.jpg,Фотографија1;images/fotografije/zdrava-ishrana/f2.jpg,images/fotografije/zdrava-ishrana/f2t.jpg,Фотографија2;images/fotografije/zdrava-ishrana/f3.jpg,images/fotografije/zdrava-ishrana/f3t.jpg,Фотографија3}

 

Ученички парламент је донео одлуку да и наша школа обележи овај дан са циљем да ученици промене лоше навике и да почну здраво да се хране. У седмици која је претходила спроводиле су се разне активности.

 

Ученици млађих разреда су под слоганом Ршумових стихова „Ко год нешто хоће, мора јести и волети воће“, уместо чипса, смокија и чоколаде за ужину 14. октобра јели воће. Најмлађи међу ученицима, наши слатки прваци су били највреднији. Правили су укусну и здраву воћну салату.

Ученици од V до VIII разреда су на часовима Грађанског васпитања и Чуварима природе, као и на часовима страних језика радили паное на тему „Правилна и неправилна исхрана“.

17. октобра докторка Катарина Боричић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” одржала је старијим ученицима предавање о значају правилне исхране. Такође су тога дана ученици јели воће и производе од интегралног брашна.

{slimbox images/fotografije/zdrava-ishrana/f4.jpg,images/fotografije/zdrava-ishrana/f4t.jpg,Фотографија4;images/fotografije/zdrava-ishrana/f5.jpg,images/fotografije/zdrava-ishrana/f5t.jpg,Фотографија5;images/fotografije/zdrava-ishrana/f6.jpg,images/fotografije/zdrava-ishrana/f6t.jpg,Фотографија6;images/fotografije/zdrava-ishrana/f7.jpg,images/fotografije/zdrava-ishrana/f7t.jpg,Фотографија7;images/fotografije/zdrava-ishrana/f8.jpg,images/fotografije/zdrava-ishrana/f8t.jpg,Фотографија8;images/fotografije/zdrava-ishrana/f9.jpg,images/fotografije/zdrava-ishrana/f9t.jpg,Фотографија9}