СВИ СМО ПОСЕБНИ

03.02.2021.

Другари из основне школе „Бошко Буха“ оплеменили су нам душу. Завирили смо мало у њихов свет, који су са њима брижљиво и несебично градили њихови наставници и сарадници. Научили смо важну лекцију „Сви смо посебни“.


У петак 29. јануара 2021. године посетили смо ОШ „Бошко Буха“. Нашу школу представљала је мала екипа која се састојала од четири ученице, Магдалена Кесидис и Зоја Тодоровић 51, Марија Митровић и Хелена Спалевић 73. Циљ посете био је упознавање ученика наше школе са школом која се бави образовањем и васпитањем деце са сметњама у развоју у сврху обележавања Међународног дана образовања.

Чим смо закорачили у школу дочекала су нас насмејана лица наших домаћина који су са задовољством прихватили да нам покажу све ресурсе са којима школа располаже. Посета је замишљена као интервју са ученицима и наставницима. Наши млади репортери су унапред припремили питања, па ипак је сам сусрет донео низ непредвидивих околности. Деца су хтела да нас загрле, радознало су нас посматрала у жељи да остваре контакт са нама. Они свој радни дан организују много другачије од нас.

Мини час енглеског језика


Ученици долазе у школу организованим превозом након чега их дежурни наставници распоређују по одељењима. Следи доручак, а потом часови. Одељења нису бројна као наша, минимум ученика у одељењу је четири, а максимум десет. Већина предмета је иста као и код нас, а имају и неколико предмета који су нама били необични јер су специфични за ту школу. Одељења формирају психолози. У целодневној настави раде дефектолози. Нама је најзанимљивија била слана и сензорна соба које служе за опуштање и релаксацију када су ученици узнемирени или под стресом. За сензорну собу задужен је соматопед који одрађује третмане са децом са слабом покретљивошћу, недовољном координисаношћу покрета, оштећењима грубе и фине моторике, као и успореним психомоторниим и сензомоторним функцијама. Научили смо и нове термине као што је „реедукаицја психомоторике“ чији стручњаци користе специфичне вежбе и активности и тако подстичу и стимулишу природне капацитете детета како би се правилно развијало.

На самом крају посете, ученицима су подељени поклони, скроман знак пажње у виду школског прибора и едукативних игара. Новац је сакупљен прошле школске године на хуманитарној фудбалској утакмици између наших осмака и ученика првог разреда средње школе „Свети Сава“. Направили смо договор о будућој сарадњи на обострано задовољство.

Јелена Драговић

Ивана Ђорђевић

Марија Китановски