Ваше дете креће у 1. разред

24.05.2011.

     Два месеца пре школе започните с припремама свог ђака првака  за први дан школе, како би све прошло што ведрије, без суза и непотребног страха…

Полазак у први разред основне школе велики је корак за ваше дете, али и за вас, па није на одмет да што раније почнете с припремом како би на јесен први дани у новом окружењу прошли са што мање стреса и проблема. Дуго топло лето полако пролази и то је савршена прилика да детету објасните све недоумице које можда има и одговорите на сва његова питања. Дакле, сваки дан посветите мало времена свом школарцу и кроз игру и разговор обавите све припреме.


Одговорите на сва питања

     Велика је могућност да ће дете бити у страху од првог дана у школи. То ћете врло лако приметити јер ће на сам спомен школе постати раздражљиво, плачљиво или ће пак имати изливе беса. То је онда и разлог више због чега ћете се морати да се потрудите око припреме. Немојте дете почети да бомбардујете различитим информацијама, него започните с властитим причицама како је вама било док сте кренули у школу. Причајте само лепе догодовштине и што сте све доживели. Одговорите на сва дететова питања која ће имати, без обзира колико се она вама чинила безначајна. Детету су она често од кључне важности.

Позитивним ставом, постепено ћете градити дететово поверење. Но, немојте претеривати и лагати о догађајима у школи. Уколико је дете ишло у вртић, навикнуто је бити одвојено од вас, па раздвојеност у школи не би смела бити проблем. Но, ако дете није ишло у вртић, објасните му да ћете га ви допратити до школе и чекати након завршетка наставе, али да ће са својим вршњацима и учитељицом морати провести одређено време у дружењу и учењу нових ствари.

Дружење с вршњацима

     Ако имате старију децу која иду у школу, новопечени школарац ће од старије браће и сестара чути како је у школи. Од велике помоћи могу бити пријатељи из комшилука или вртића који знају што их очекује у школи, па су веће шансе да ће се веселити почетку школе и да неће промену схватити толико драматично, нити ће бити под стресом. Но, без обзира на то колико је дете навикнуто на одређене активности, није на одмет да кроз игру подигнете његово самопоуздање.

     Окупите све његове вршњаке који су кренули или треба да  крену у школу и играјте се учитељице и ученика. Нека свако дете добије прилику  да исприча причу или одговори на постављено питање. То ће бити прилика да дете стекне самопоуздање у говору пред групом деце и одраслих. Осим тога, за ваше дете је добро да се више дружи с вршњацима, уколико није ишло вртић како би стекло одређене друштвене вештине.

     Пронађите у библиотеци или књижарама сликовнице или књиге које говоре о поласку у први разред. Прочитајте књигу с дететом и расправите о теми.  У првом разреду деца ће морати  да мирно седе за клупама и слушати шта ће учитељица причати. Ако је ваше дете немирно покушајте га умирити и привикнути да барем пола сата црта и боја сликовнице или да мирно седи док му причате причу. Деца почињу да уче слова у вртићу, а нека већ знају да читају када дођу у први разред основне. Немојте се забрињавати ако ваше дете не зна слова, али покушајте да  га кроз игру и забаву научите.

Укључите га у припреме

     Лето је савршено време за шетње, па зашто се не бисте упутили до школе, ако је она довољно близу. Прошетајте  чешће с дететом од куће до школе, како би лакше упамтило пут. Објасните му како треба прелазити улицу и на шта све мора да пази. С обзиром на то да је лето, па ће вероватно  школе бити затворене и нећете моћи да иђете, проведите неколико минута пред школом у игри како би се дете привикло на окружење. Допустите му да истражи околину. Објасните му како ће сваки дан овде долазити и учити нове ствари те се дружити и играти с новим пријатељима. Испричајте му како ће се понашати у школи и рутину на коју ће се морати привикнути.

     Када дође време куповине првих школских књига, торбе, одеће и осталих ствари, укључите и своје дете. Нека с вама изабере торбу која ће му се свидети, оловке, перницу и  шарене омоте за књиге. Уз књиге купите, на пример,  бојанку или неку занимљиву књигу коју ће одмах моћи да употреби, што ће повећати весеље и узбуђење око одласка у школу.

Две недеље  пре школе…

     Ако је ваше дете није раноранилац , две недеље пре поласка у школу почните с тренингом ранијег устајања. Пробудите га у време када ће се будити док ће ићи у школу,  и спремите лагани доручак. Одмах након доручка смислите неке активности које ћете радити с дететом, тако да се привикне на раније активности у кући или пак изласке из куће. Уколико дете није ишло у вртић и није навикнуто да дуже  време буде без вас, објасните му да ћете га ви допратити до школе и причекати на крају наставе  и  да нема потребе да буде тужно или да плаче. Уколико и дође до суза, немојте се превише забрињавати. Останите смирени и добро расположени и немојте показивати и да је вама тешко.

     Првог дана школе, доведите га до школе и чекајте упутства учитељице или особе која ће дочекати првачиће. Побрините се да дете  првог  данс  школе буде наспавано и одморно и да поједе нешто пре одласка у школу. Организирајте се, тако да спремање у школу прође без журбе и нервозе и да све прође у ведрој и опуштеној атмосфери. Обећајте му пре растанка у школи да га на повратку из школе водите на сладолед или неко омиљено место или на пример да ћете му направити омиљено јело код куће. Тако ће се дете веселити  школи и повратку кући.

Извор: http://www.savetovalistezabebe.com/