Обележавање Међународног дана борбе против корупције

12.12.2019.

( у оквиру пројекта „ Мрежа младих Србије против корупције“ који реализује удружење грађана „ Свет речи“ уз подршку Америчке амбасаде)

У понедељак, 9.12.2019. у ОШ“ Филип Филиповић“ обележен је Међународни дан борбе против корупције. Организоване су превентивне активности и акције са ученицима млађих и старијих разреда, родитељима, наставницима и грађанима општине Вождовац. Основни циљ је стицање знања о корупцији, начинима препознавања и супростављања овом великом друштвеном проблему.


Менторка Ирена Миљковић је са ученицима млађих разреда спровела анкету о појму корупције.Ученици су на непосредан и духовит начин одговарали на питање шта је корупција.


Опет у циљу приближавања појма корупције, Марија Бејатовић је заједно са колегиницама Александром Зорић и Иреном Миљковић дошла до закључка да је књижевно дело у коме има елемената корупције добар материјал за форум сцену. Избор је пао на „Тома Сојера“, који је у петом разреду у програму за лектиру. Ученици 6/2 , Мина Булатовић. Лана Мркаљевић и Павле Шијаков су групи ученика коју су чинили ученици 2/3 , ученици трећег и ученици четвртог разреда приказали форум сцену „Да ли ти мени верујеш?“.

За сцену је конкретно узет одломак у коме Том убеђује Хаклберија Фина да му се придружи у авантури.

Након првог извођења сцене, ученици су показали велику заинтересованост за тему, препознали су многе ситуације из сопственог живота, поставили су много питања, а интервенције у сцени које су уследиле су биле квалитетне. Ученици су и овог пута показали да имају идеје, да су креативни и да имају капацитете да ненасилно комуницирају.

У холу школе постављен је информативни штанд на којем су вршњачке едукаторке Маша Јотић и Ива Ал- Халиди уз помоћ чланица Вршњачког тима, Ане Јекић и Таре Милак, анкетирале наставнике и родитеље. Анализом анкета закључено је да су и наставници и родитељи у великој мери свесни негативног утицаја овог друштвеног проблема и да је потребно разрадити озбиљну стратегију како би се коруптивно понашање смањило.


Затим смо се упитили на вождовачке улице и разговарали са грађанима о њиховим искуствима у вези са корупцијом Акцији су се придружили ученици одељења 6/2 са наставницом Драганом Вуксановић.Том приликом делили смо балоне и информисали грађане о циљевима и активностима пројекта. Обишли смо радње, банке, пијацу…

Грађани су подржали нашу акцију изражавајући задовољство што се овим проблемом баве пре свега млади који треба да буду главни иницијатори и носиоци промена у друштву.

Ирена Миљковић