Препоруке за сузбијање ширења вируса новог грипа А (Х1Н1) у школама

19.10.2009.

А. Ученици/родитељи
 
Ради спречавања уноса и ширења овог обољења у школу, потребно је да поступате на следећи начин:
 
Уколико имате симптоме и знаке болести* потребно је да останете код куће и јавите се   телефоном свом лекару и обавестите учитеља/разредног старешину.
Уз савет лекара боравите у кући до престанка симптома, односно до краја периода заразности, и ограничите  – избегавајте контакте са другим особама.

Уредно узимајте препоручену терапију, у случају погоршања здравственог стања одмах се јавите свом лекару.
Обавестите о својој болести и све особе које су биле у контакту са вама унутар седам (7) дана.
Уколико сте били у контакту са особама оболелим од ове болести пратите своје здравствено стање током седам дана од контакта. У случају појаве симптома остати код куће, јавити се свом лекару и обавестите учитеља/разредног старешину.
 
Примењивати опште мере превенције** у спречавању и сузбијању ширења грипа.

 Б.  Учитељи/наставници/професори
 
Уколико имате симптоме и знаке болести потребно је да останете код куће и јавите се   телефоном свом лекару и обавестите колегијум/директора установе.
 
Обавестите о својој болести и све особе које су биле у контакту са вама унутар седам (7) дана ( колеге на послу, одељење – ученике).
 
Уз савет лекара боравите у кући до престанка симптома, односно до краја периода заразности (око седам дана), и дистанцирајте се од социјалних контаката.
Уредно узимајте препоручену терапију, у случају погоршања здравственог стања одмах се јавите свом лекару.
 
Уколико сте били у контакту са особама оболелим од ове болести пратите своје здравствено стање током седам дана од контакта. У случају појаве симптома остати код куће, јавити се свом лекару и обавестите колегијум/директора установе.
 
Свако одсуство ђака у одељењу чији сте учитељ/разредни старешина пријавите раднику школе који ће бити од стране колегијума/директора одређен да води евиденцију о одсуствовању са наставе пре свих ђака и наставног особља, а потом и других запослених у установи (недељна или дневна евиденција о здравственом стању у одељењу, која се у писаној форми изјаве/информације доставља особи која води евиденцију и комуницира са надлежном здравственом/епидемиолошком службом).
 
Често током дана проветравати просторије у којима се спроводи настава.
 
 Организовати здравственоваспитни рад о општим мерама превенције грипа примерено узрасту, у сарадњи са домом здравља или ИЗЈЗ/ЗЗЈЗ.
 

 

В.    Директор/колегијум
 
1.      Да упозна  све запослене:
 
• са значајем праћења здравственог стања свих чланова колектива;
• са спровођењем општих мера превенције у спречавању ширења респираторних инфекција (хигијена руку, хигијена дисајних путева…);
• са поступком у случају да се  региструје ученик/студент/запослени у колективу. 
 
2.      Да обезбеде штампање брошура и постера са здравственоваспитним порукама и препорукама у вези болести изазване новим вирусом грипа А (Х1Н1).
 
3.      Да обезбеде континуирано информисање чланова колектива о актуелној епидемиолошкој ситуацији новог грипа А (Х1Н1)в у Србији и мерама које се предузимају и које ће се када и на који начин предузимати.
 
 
4.      У сарадњи са надлежном здравственом и епидемиолошком службом да обезбеде континуирано сарадњу и повратно информисање, уз налагање примене одређених мера како за спречавање, тако и за сузбијање ширења обољења (нпр. лична заштитна опрема, дезинфекциона средства, режим затварања школа итд).
 
5.    Заједно са општинским,  градским, окружним  властима пре и током започињања школске 2009/2010. потребно је да спроведу припремне радње како би заједнички поступали по препорукама.
 
6.      Комуникација ка свим сегментима друштва у реализацији акционог плана пре и током пандемије, укључујући и режим затварања школа.
 
7.      Организација активности која задовољава минимум процеса рада.
 
8.      Алтернативни начини спровођења наставних активности.
 
9.      Реорганизација радних места особа у ризику (труднице, особе за хроничним поремећајима здравља – дијабетес, астма, срчане сметње, бубрежна обољења итд).
 
*Обољење слично грипу (ОСГ)је оно код којег постоји изненадна појава температуре (изнад 38оЦ), праћена боловима у мишићима и зглобовима, сувим кашљем и симптомима од стране горњих дисајних путева.
 
**Сходно препорукама СЗО опште мере превенције, као што су држање одстојања од најмање 1 м од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах треба након употребе бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави, су најефикасније мере превенције и сузбијања грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).  

 

За додатне информације посетити:

Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ 

Уницеф