НАША МИСИЈА

Ми смо образовно – васпитна установа са добром традицијом. Пружањем могућности за стицањем знања и умења и неговањем вештина добре комуникације, толеранције и уважавања, настојимо да школа остане отворена, флексибилна и савремено оријентисана.

НАША ВИЗИЈА

Ми желимо школу у коју сви радо долазе и у којој ће све интересне групе моћи у потпуности да задовоље своје потребе. У сарадњи са ученицима и родитељима настављамо да унапређујемо наставу и учење, пратимо постигнућа, пружамо подршку свим ученицима и негујемо подстицајну средину за све који су укључени у живот и рад школе.

Основни подаци школе

Школа је саграђена 1959. године и од тада се у њој одвија настава. У згради на простору од 3812 m2 има 18 учионица, од којих су опремљени кабинети за информатику, биологију, хемију, физику, историју, географију, ТО, ликовну културу, музичку културу и српски језик. Школа има фискултурну салу, библиотеку са читаоницом, канцеларије директора, секретара, педагога, рачуноводство, просторију за пријем родитеља, радио-станицу, кухињу, стоматолошку амбуланту, подрум, ђачки креативни кутак, тоалете за ученике и запослене, школско двориште са теренима за кошарку и фудбал. У школи ђаци уче енглески и немачки језик.
Школа се налази преко пута Бањичке шуме и Спортског центра "Бањица". Припада територији општине Вождовац. Окружена је, углавном, породичним кућама. Школу похађа око 734 ученика насеља Бањица, Горњи Вождовац, Кумодраж, а има их и из Јајинаца. Већина ученика долази пешке, али има и оних који користе превоз. Школа је приступачна са свих страна. У близини школе пролазе линије градског саобраћаја (аутобуси 47, 48, 33, 50 и 400; трамваји 9, 10 и 14).
Док шетате Бањичком шумом, запазићете нашу школу, скривену високим дрворедом, који краси једну од најлепших улица Београда.
Основна школа „Филип Филиповић“ налази се на Вождовцу, у улици Булевар ослобођења 317, која је дели од Бањичке шуме, СЦ Бањица и велелепног храма Свети Василије Острошки. Свечано отворена 29. октобра 1959. године, она је, већ више од пола века, носилац свих образовно-васпитних процеса, реформи, иновација, осавремењивања наставних технологија, облика и метода рада, педагошких искустава. Захваљујући ентузијазму и ангажованости свих чланова колектива, наставни процеси се реализују у складу са иновативним методама у раду и учењу. Образовно-васпитни рад одвија се у амбијенту који је, са сваком новом школском годином, све квалитетнији. Уредне и модерно опремљене учионице, спортски терени и поострано школско двориште, гарантују безбедност и пријатан боравак деци и особљу школе. Већ на први поглед открићете веселе боје, ведру атмосферу, простор пун дечјих радова и цвећа.
С обзиром на опште услове живота и рада, опремљеност школе је задовољавајућа. Да бисмо ученицима пружили пуну подршку у учењу, развијали радозналост и креативност, мотивацију и упућивали их на нове изворе знања на располагању су им модерно опремљене учионице по најсавременијим стандардима везаним за наставу и учење , библиотека са читаоницом, информатички кабинет са најновијим рачунарима и фискултурна сала. Стручни кадар се континуирано усавршава присуством на великом броју семинара. Све је подређено интересима ученика. У рад школе су укључени како ученици тако и наставници, директор, помоћник директора , секретар школе, стручни сарадници, Школски одбор, Савет родитеља, рачуноводство, домар и помоћно особље. Тимски, у сарадњи са ученицима, родитељима, ужом и широм друштвеном заједницом, општином Вождовац, Градом Београдом и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, успешно се остварују сви планирани програмски садржаји. Када одлучите да нас боље упознате дочекаће вас љубазно особље школе и пружити све потребне информације.