Европски дан језика

01.10.2022.

Европски дан језика обележен је 26. септембра.

Теа Стојиљковић, ученица 72, је дала идејно решење и направила рекламни плакат за активности поводом обележавања Европског дана језика.

-Ученици 6/1, 7/2, 7/4 и 8/1 и наставнице Ирена Миљковић, Драгана Вуксановић ,Сара Петровић и Марина Јелић учествовали су у прослави коју је организовао Дечији културни центар. На Тргу Републике било је присутно 15 амбасада, Савет Европе, Европска Унија и др. На својим штандовима организовали су занимљиве игрице, квизове и интерактивне задатке. Ученици су одговарали на питања, решавали загонетке, изговарали брзалице и упознали се са језиком, културом и историјом европских земаља. Освојили су бројне награде.

У школи је направљен штанд на којем су изложили занимљивости о европским језицима, заставе, карте европских земаља, рецепти и рекламни материјал.

-На часу српског, наставница Сара Петровић разговарала је са ученицима 6/1 о значају познавања различитих језика и начинима очувања матерњег језика. Ученици су наводили и образлагали како чувамо и негујемо српски језик. Закључили су да је за лакше учење нових потребно познавање сопственог језика. Говорило се о позајмљеницама и занимљивим језичким чињеницама.

-На часовима немачког језика наставница Драгана Вуксановић и ученици 7. разреда обрадили су појмове везане за годишњи одмор. У одељењу 7/1 ученици су на часу истраживали како се задати географски појмови кажу на португалском, шпанском, италијанском, француском, мађарском и пољском језику. Након тога направили су пано и изложили га у ходнику школе.

– Ученици библиотекаеске секције и наставнца Јелена Мандић, направили су пано „Скраћенице које користимо у СМС порукама, четовима, друштвеним мрежама“

– На часовима енглеског језика, наставница Јелена Драговић је са ученицима 7/1 и 7/2 направила анимирану презентацију користећи ИКТ алат – канва. Ученици су на различитим језицима представили најчешће изразе који се користе у језицима. Такође је направљен постер “ Сви говоримо језик љубави“, где је реч љубав написана на различитим језицима.

– Уценици 4/2 су на часу одељенске заједнице представљали реч пријатељ на различитим језицима и разговарали шта за њих значи пријатељ.

Наставница Ирена Миљковић је са ученицима 2/3 обележила Европски дан страних језика.

Ученици су певали песме на енглеском, руском и шпанском језику уз одговарајућу кореографију.

Промовисали смо демократску културу, развијали смо сарадњу, одговорност, уважавање разноликости језичке и културне баштине Европе, дигиталне вештине, радозналост и отвореност. Освешћивали смо ученике о значају познавања и учења страних језика  културе.